Deep Energy Upgrades and a Creative Addition breath new life into this drafty1960’s Lakeside Ranch. Zoning required that the completed dwelling be within the existing drip edge (not increase the existing impervious area).

 

Project Goals:

Get the project to pass strict

     waterfront zoning.

Raise the Ceiling Height on the

     Living Level.

Provide a new Master Bedroom,

     Bath, Retreat and second floor

     covered deck for enjoying the

     pristine view of the lake.

Update colors, details, fixtures &

     appliances.

Update detailing and trim package

     to be more consistent with other area lakeside residences.

Complete energy upgrades to foundation, windows, doors, walls and roof.

     Spring 2011 Landscape plan to be initiated that will tie the home to the site with

     elegance. 

 

 

Designed 2010,  2011 Expected Build 

This New Custom Energy Efficient Raised Ranch, Mudroom and Garage, enjoys the perfect solar orientation and views across an idyllic field to the stream flowing below.

 

A tight, well insulated envelope, the best windows and doors, solar panels, a ground

     source heat pump, efficient lighting and water fixtures are all features of this special

     home.

The lower sleeping level is nestled into the sloping site, capitalizing on the earths

     buffering effect while also making the most of the foundation. Operable egress

     windows flood the bedrooms with sunlight in the early part of the day and cooling

     breezes in the evening.

An under stair ‘Fort’ was designed for the young daughter to have a private get away

     space.

An outdoor patio w/ a built-in

     barbeque area spills out onto a

     well placed leach field providing

     a level playing field for bocce,

     croquette, cartwheels and

     frisbee. Stone retaining walls,

     terraced gardens, built-in steps,

     grassed banks for rolling down

     and a cleverly placed rain garden

     that the roof drains empty into

     also add a welcoming

     functionality to the site.

 

A New Deck w/ Storage below and a Stone Patio carve outdoor living space from the woods and provide the resident w/ the ability to enjoy her back yard without having to walk all the way around her home.

KLG Assisted the client with Permitting and ZBA

     to help resolve issues with proposed project and

    100’ shore line set back of the lake feeder stream that ran through the woods. 

Crushed Stone, sand and filter fabric provide an infiltration

     area that takes care of the added impervious area as well as

     a good portion of the

     original water sheeting off

     of the backside of this

     home.

Built-in Bookshelves flank

     the energy efficient double

     doors that access the

     sundrenched deck area.

High Efficiency SIP’s Panels (Structural Insulated Panel) sheath this custom home. LEED Certified.

 

Spacious Home Office w/ Public Space to Private

     Home transition.

Built-ins, a Kitchen laid out with entertaining in

     mind, columns, nooks and a welcoming fireplace

     create the ideal home for this hard working

     engineer.

The residence was designed with solar on the south

sloping roof, which the owner chose to

install at a later date.
 

 

 

 

 

The existing house looked awesome from the exterior but had a very choppy floor plan. The first goal was to create a kitchen for 5-6 (or more) people to work comfortably in. While at the same time connect this space to the adjacent living area. The second was to replace the existing chicken coop with a Club House for the cousins to enjoy.

 

KLG opened up the wall between the

     Kitchen/ Dining Room and the Living Room.

     Took out the breakfast bar and overhead cabinets.

     Removed the pantry to align the new opening with

     the adjacent room.

The new layout has a large island with two

     breakfast bars and ample work area

     for the many ’cooks’ that convene

     at the home during the extended

     family retreats. 

The second part of the project was a

     new Club House for the 6 cousins

     and their friends to bunk when they

     visit the family retreat.

 

 

 

The intent of the Owners was to spend holidays in the States at this Lakeside Home and have it be shut down when they returned to the Netherlands. The existing structure was a three season cottage w/ most of the house on stilts, extending over the steep banking at the waters edge.

 

Floor plan changes and updated appliances

     and finishes were required throughout.

New Windows, Doors, Insulation and Siding were in the project scope.

Site work to make the residence compliment the sloped configuration of the site was

     required.

The Existing Cottage was Non-conforming as it was within the waterfront set back.

     It was grandfathered as is, and the New Owners were allowed to replace the failing

     stilts. They were not allowed to add living area within the setback. Their hopes

     were to add a lower level beneath the existing home, providing living space that

     was at walk-out level to the waters edge. The Owners opted to purchase another

     property that met their requirements.

 

 

Review Existing House and give advise as to feasibility of dreams for renovation.

Existing home has round debarked

     members in a grid for the roof with planks

     and two layer singles that need replacing.

Existing walls are rough cut members w/

     minimal insulation and plaster and lath

     finish.

Much of the existing house is above a crawl space. Basement area is un-insulated.

New dormers for both second floor bedrooms, stair for second means of egress.

Existing garage needs to be enlarged and have a second floor added

Open up doorway between a couple of rooms.

Add children's bathroom, master bathroom and closets.

 

 

Project Goals:

Provide a Simple Site Plan - Existing

Provide a Simple Site Plan - With Proposed

     Addition

Provide a Code Review

     The Existing Structure Exceeded Allowable

     Code constraints. No new addition was

     allowed without bringing the whole building

     up to code compliance, which the owner was not willing to do at this time.

Provide Plans for Proposed three story addition and new egress tower.

     The owner chose not to pursue the addition because it would not be financially

     feasible.

 

 

This project consisted of doing a code review to figure out what was going to be required to change the wood framed home into a Bed and Breakfast. Provide preliminary plans for securing funding for the renovation project and as talking paper for walking the planning board and fire department through the changes that were to be done to satisfy the code requirements. Providing construction documents and Specifications to see that it turned out as designed.

 

The existing house was a raised ranch w/ an understated entry and minimal windows to take advantage of the spectacular view of the lake. The existing open area living room/ dining room had a cathedral ceiling that was just a dark void above.

Project Goals:

Provide a new grander entry that ties all the new elements together, connecting the

     existing structure to the stepped wrap around decks and retreat addition.

Provide a retreat area for guests to stay in or quiet time with yard storage below,

     connected by covered porch to the rest of the home.

Provide mudroom family entry, with pantry, powder room and cold storage bins.

Provide a cross gable to the existing cathedral ceiling, allowing for floor to ceiling

     energy efficient glazing to capitalize on the ever changing view of the lake below.

Patio doors open to the stepped decks that cascade down the slope to the terraced

     yard below.

Add a study area/ reading loft above the dining area, allowing for a detailed ceiling

     plane and dining specific lighting for the dining table that used to be lost in the

     overall open plan concept.  The loft that is connected to the existing second floor

     level is open to the two story living room below and serves an alternate viewing area

     to the lake.

Update finishes and Kitchen area.

 

 

This home was created w/ 2 x 8 studs, allowing for added insulation and deeper window sills.

 

This family loved the outdoors so

     an oversized front porch was a no

     brainer.

The back side of the home has

     another porch that can be screened

     for bug season or trade out the

     screens for glazed inserts for

     extended use.

The garage was turned 90 degrees to minimize the curbside impact.

The interior layout was developed around the occupants desire for many varied

     experiences throughout the home.

 

   

info@klgarchitecture.com

 

Portfolios:    Residential      Civic      Schools

 

Welcome      The Benefits of an Architect       KLG Services

 

KLG Architecture - PO Box 423, 1079 Route 114, North Sutton, NH 03260

 

Copyright © 2011. KLG Architecture. All rights reserved