This small town had been making due with an tiny library with no on site parking or running water. A nearby site with a decaying brick structure on it, was donated for the new Library to help it become a reality. KLG Architecture provided this preliminary plan for the fund

raising campaign. Some of the design

considerations are as follow:

Provide visual control for the Librarian from the

     Circulation Desk.
Provide a Meeting Room with off hour access, including

     restrooms and a second means of egress.
Provide all the

     spaces

     and circulation

     material shelving and

     racks as required in

     the Library Program.
Provide extensive

     windows toward the

     open field behind the

     new library.
Explore Solar.
Explore Radiant

     Floor/ Ground

     Source Heat Pump.
Re-use the existing gravel parking area if possible.
Align the new building with the adjacent residence.
Maintain the existing large trees on the lot and build

     where the existing building is located to minimize the

     impact to the open fields.
Keep the façade to a scale appropriate for the rural

     town of Jefferson.

The back of the building is shown with a flat roof to allow the sun unhindered access to the south facing panels on the sloped rear portion of the roof. The design takes its cues from the barn down the street as well as other buildings in the area. Brick was used to keep the maintenance required to a minimum. The high windows, light shelves and copula draw light into the Library– this combined with daylight harvesting and occupancy sensors will significantly reduce the electrical lighting loads of this new community treasure.

 

 

The center of a quaint walking town is the ideal location for a new library. Works out perfectly given that the site was recently vacated by the Fire, Police and Highway departments when they moved up the hill to their new facility.

Project Goals:
Get the Municipal Complex, Library, Town

     Hall Addition and the Salt Shed Projects to

     pass Town Vote as one line item. This meant

     presenting the master plan with the four

     projects on it to the towns folk at a public meeting and then stepping back to introduce the

     concept plans for each building.
Provide a Special Library with all the spaces and shelving detailed in the Library program.
Take the existing buildings, remove what was not salvageable and improve the rest with

     new windows, doors, insulation, strengthened structure, lighting, Mechanical system,

     roofing and interior walls.
Provide an off hour meeting space complete with kitchenette, bathrooms and two means

     of egress.
Provide a work room for the historical society and a heat/ humidity controlled storage

     room for their use. Provide with their own access door.
Provide a different sense of place for each area in the library.
Provide farmers porch area for casual interaction.

A bronze sculpture of a little girl with a book in her lap, greets all new comers in the entry area. The Fireplace Lounge beckons friends to sit and quietly reminisce. A local artisan painted the mural, another did the reading tree. The Library director now has room for reading camp during the summer. One year she had several small tents set up for the kids to read in.


   

 

 

This was a two phase project. First we measured the existing structure and drew it on the computer. The second phase was designing a free standing Library, a one story connected one and then a two story library option. As part of this second phase, renovations to the existing building were also shown on the proposed plans developed.

Project Goals:
Provide several Library options for the voters to weigh in

     on, include parking lot layouts.
Provide a more elegant entry to the town building with

     adequate egress towers and an elevator to the auditorium

     on the top floor.
Provide a more functional, spacious layout for town office

     areas and a security point/receptionist area to serve the

     whole building.
 

 

Walk-through the existing facility noting what would be required to renovate to achieve the proposed Program. Reviewed the existing site and found that a new structure could be constructed behind the existing building.

Reviewed Requirements for New Facility.
Solar Orientation if possible
Radiant in slab heat system.
Prepare for future residential component.
Combined Police and Fire Department.

Project on hold until after the 2011 town meeting.
 

 

This project began as a feasibility study prior to the owner purchasing the vacant building. The building began as a stately Bank many years ago. In more recent years, a restaurant and bar occupied the premises until closing its doors several years ago.

The Roof leaks/ needs replacing.
Water Damage exists through to the basement.
Mechanical System overhaul required.
Mezzanine that does not meet code needs to be

     demolished. Other remnants of previous occupancy

     need to be removed.
The project is on hold until the city finds out if grant

     for an elevator addition gets approved.

There are many opportunities for dramatic energy upgrades in many of the items that need to be updated/ replaced.
 

 

In order to get the building permit for this office building, the building department required a letter from an architect to verify that the proposed building was designed to meet the current energy codes. Bruss Construction came to KLG Architecture to provide it in a timely manner.

 

 

 

The town of Canterbury can now vote once again in their Town Hall thanks to this addition that provides ADA access, accessible restrooms, code compliant egress from the basement and a new kitchen.

 

 

 

The town of Sutton had a town garage designed by other firms and on different sites, up for vote for several years running. KLG Architecture was approached to design a no frills slightly smaller version that would be less costly and fit on their existing site. The town vote approved the new design and the building was completed in the fall of 2010.

Project Challenges:
Wetlands along the back of the site.
Salt Shed on the site is to remain.
Wire right of way at the front of the site.
Tight site plan that needed careful study to

     coordinate turning radiuses, storage of

     equipment, fire access, a diesel fuel station,

     a generator and area for snow storage.
 

 

 

 

The town of Lebanon needed a top of the line lab to process samples from the adjacent Waste Water Treatment Plant. They also needed office space and a large meeting room. The project included providing conceptual plans and a code review to determine the feasibility of having these two uses in the same building. Once it was agreed upon to keep both uses in the project, a more detailed set of plans, sections and elevations was worked up for the town to vote on.

 

 

 

 

Fire
Highway
Police
Emergency Operations Center

Canterbury needed several projects to

be approved by the voters at the same time, like the new fire station, highway department building and new police headquarters. A new salt shed was needed up at the transfer station. The town hall needed ADA access so that it could be used for voting again. May of which had been up for town vote for as many as 7 years running like the library project had been.

By providing a master plan for the town and showing the residents why combining all these projects into one was beneficial and cost effective to do, we were able to get the project through a successful vote.

Goal:
Design a building that fits into the rural fabric that

     is Canterbury.
Build a combined Fire, Police & Highway Facility

     up the hill.
Vacate the existing buildings to be re-used for the

     new Library.

Benefit:
Gets the emergency equipment out of the center of

     town where fire responders had to negotiate

                                                   pedestrian traffic from the town hall, the local corner

                                                   store and the church.
Starting Point:

Interview each of the departments to get their needs as well as meet with the

     building committee and selectmen.
Work up synergies like one receptionist/security point, one Bunk Room,

     Locker/ Shower Room area. and one meeting room that was to be usable off hours

     along with the kitchen and restrooms. A command center to deal with town wide

     emergencies was also added.

Cobb Hill Construction provided constant checks on the design to make sure we stayed on budget. Each of the departments had a want/need/must have list. We measured equipment, got specs for future planned purchases, and went through regulations that each department needed to comply with to arrive at the smallest building we could. The two larger volumes (the red ‘Barn” and the green ‘Barn’, tucked around back) were constructed of carefully coordinated, pre-fabricated steel buildings. The core of the building was built of ICF (insulated concrete forms) which provided a quiet, well insulated environment for the people to occupy.

 

 

Goals:
Make sure the building would fit all the

     functions required.
Verify the building would be cost effective to

     renovate vs. building new at alternate location.
After verifying that the program would fit, it

     came down to price and location.
Update the exterior and provide larger                                       (Before)

     windows.
Building owner chose to keep the original

     brick entry though the true entry is now to

     the side of the building facing the parking lot.

     Design intended that the metal siding between

     the prick piers be refinished to better

     compliment the siding.                                                                 (After)
Build storage shed addition off the rear to keep the clutter on the production floor to

     a minimum.
Provide floor plan with each piece of equipment, storage needs and operating

     clearances noted and coordinate with floor attachment schedule for anchor bolt

     placement.

                      

                               (Before)                                                (After)

 

 

This project combined matsterplanning for Salem's waterfront beautification and the new highway spur interface with the city of Salem.

This comprehensive four phase plan deals with the new connector, new retail space, new parking, and other infrastructure upgrades as a starting point to

help bring business back to this area of the community.

The water edge is cleaned up and made primarily into parks, riverfront walks and new playgrounds. Housing upgrades and revitalization to some existing retail/ commercial space is also part of the far reaching goals.

 


 

   

info@klgarchitecture.com

 

Portfolios:    Residential      Civic      Schools

 

Welcome      The Benefits of an Architect       KLG Services

 

KLG Architecture - PO Box 423, 1079 Route 114, North Sutton, NH 03260

 

Copyright © 2011. KLG Architecture. All rights reserved