Picture from street

Apartment Building Feasibility Study

Wilmot, NH

The Goal for the Project:  Maximize the size of the apartments while replacing the existing rickety wooden fire escape at the rear of the apartment building.

After sitting down with the owner KLG learned the town was requiring an existing conditions plot plan before the owner could even start asking them what was possible for the existing building. He desired to increase the footprint of each of the units thus be able to increase the rent from each of the tenants. He knew the existing fire escape was not in good condition and was looking to combine the projects.

KLG’s evolution of the project:

  • Get the existing site information from the town building and tax departments.
  • Check and see what formal site plans for the property were available at the county registry.
  • Measure and photograph the 3 story wood framed building, take site measurements to complete a plot plan.
  • Schedule a meeting with the planning, zoning and fire department.
  • Draw the existing conditions plans & Elevations and start a code review
    • The Code review revealed the building as is – was not in compliance in several ways
      • Grandfather clauses did not apply because no permits were approved for the construction in question.
      • There were no fire separations between the units or the egress stair.
      • There were no sprinklers and inadequate signage/ egress lighting.
      • The head height on one floor was less than required for occupyable space.
      • A wood framed residential building without sprinklers can be no more than 2 stories…..it already had three.
      • Egress windows were undersized to meet the requirements.
    • Begin with sketches for proposed addition and new egress stair tower, fit to plot plan.
    • Meet with owner, town officials and the fire department to go over ways to move forward.
    • Walk the owner through the life safety measures that would need to be implemented to add square footage to the residential building, pointing out which items did not meet existing code

In the end, the owner chose not to continue the project., but said he would do the additions at a latter date.